top of page

ליל הסדר קצת אחר


יש לרילוקיישן כל מיני השלכות. אחת מיני רבות, היא ההבדל העצום בין החגים בישראל לחגים כאן. בשנה שעברה חגגנו את ליל הסדר בישראל, אצל ההורים שלי. היה ליל סדר כהלכתו, על כל המשתמע מכך.

השנה, בחרנו לחגוג את ליל הסדר כאן, בפורום משפחתי אינטימי שלנו. הבחירה הזו נבעה קודם כל, מהבקשה של הילדים לא לנסוע לישראל לשבועיים כדי שלא יפסידו המון בית ספר. היה נראה לנו נכון לכבד את הבקשה שלהם, ולכן קבענו את הטיסה באמצע השבוע, כך שהם יפסידו רק שלושה ימים ולא חמישה. אחרי שהבנו שאנחנו כאן, יכולנו להחליט בעצמנו איך היינו רוצים לחגוג את ליל הסדר. ומתוך המציאות הזו, נולדה הזדמנות נפלאה בעיניי: לברוא מחדש את ליל הסדר שלנו, כמו שאנחנו רוצים ומאמינים שנכון לחגוג אותו.


היה לי חשוב לשלב בפורמט המחודש הזה כמה דברים שונים:

1. כיף - היה לי חשוב מאוד שכולנו נהנה, שפשוט יהיה כיף (ולא מעיק ובטח לא בלתי נסבל)

2. ידע - היה חשוב לי שהילדים יקבלו ידע חדש שקשור להיסטוריה של העם היהודי ולמסורת של חג הפסח

3. משפחתיות - היה לי חשוב שהחוויה הזו תהיה משפחתית, שכל אחד ירגיש שהוא תרם בה חלק, והוא מרגיש חלק מהתוצאה הסופית.

ביום חמישי בלילה עשינו בבית בדיקת חמץ. הסברתי לילדים על הסיבות ההסיטוריות של אי אכילת חמץ, ואז החבאנו בבית 10 חתיכות קטנות של לחם. כיבינו את כל האורות, והילדים יצאו לדרך, מצוידים בנר ונוצה והמון התרגשות. עברנו יחד בכל הבית החשוך, והם שמחו כל כך מכל חתיכת לחם קטנה שנכנסה לקופסא :)

ביום שישי בבוקר יצאנו לחצר לשרוף את החמץ. זו הפעם הראשונה מאז הסתיו שעשינו מדורה קטנה בחצר, וכמובן שההתרגשות היתה גדולה. זו היתה הזדמנות נהדרת לדבר על אש, מה גורם לדברים לבעור, מהם חומרי בעירה ועוד ועוד. קצת מדע תמיד מתקבל כאן בברכה. כל יום שישי הוקדש לבישולים לקראת הארוחה החגיגית. כל ילד בחר איזה מאכל הוא רוצה לעזור לבשל: אורי עזר לי להכין קניידלך, שחר עזר להכין חרוסת וזוהר בחר עוגת מצות :) כל ילד היה חלק מההכנות, ובבית ממש היתה תחושה של התרגשות שמחה. לקראת שש בערב כולם התקלחו והחליפו בגדים (ומי שרצה לרדת עם פיג'מה או עם מכנסי ספורט, הוזמן לעשות את זה בשמחה!), ובנתיים אני הכנתי את השולחן החגיגי.

אחרי שהתיישבנו לשולחן הסברנו לילדים את הסדר של ליל הסדר ויצאנו לדרך. בקדש שתינו מיץ ענבים, ויתרנו על רחץ כי כולם כבר היו נקיים :) בכרפס אכלנו חסה טבולה במי מלח, ודיברנו קצת על המושג עבדות, ומה עצוב בו. ביחץ הילדים עצמו עיניים ואני החבאתי את האפיקומן. במגיד ראינו ביחד סרטון של 25 דקות המתאר את כל סיפור יציאת מצריים. לקח לי הרבה זמן לבחור סרטון מוצלח ואני מרוצה מאוד מהבחירה: https://www.youtube.com/watch?v=17AbVJkQRck&t=21s וממליצה על הסרטון הזה. אחרי הסרטון דיברנו על הדמויות הנשיות החשובות בהגדה, והיה לי מאוד מאוד חשוב להדגיש לילדים כמה מרים ויוכבד ובת פרעה שיחקו תפקידים משמעותיים בסיפור הזה. כשסיימנו את מגיד, דילגנו  בקלילות על רחצה, ואז במוציא מצה ומרור וכורך, אכלנו מצה עם חרוסת טעימה (רק אני אכלתי גם מרור,  השאר לא זרמו...). בשלב הזה הילדים כבר היו מאוד רעבים, ושולחן עורך הגיע לנו בדיוק בזמן. כשהילדים סיימו לאכול, כל אחד מהם פתר תפזורת מיוחדת לפסח שהדפסתי לו ואז כולם רצו בשמחה למצוא את האפיקומן ולקבל את המתנות. סיימנו את הערב אחרי שעתיים, כשלכולנו היתה חוויה מאוד כיפית, וגם משמעותית. אני מאוד גאה באיך שבחרנו לחגוג את הסדר הזה, ומאמינה שזו באמת מתנה גדולה, היכולת לבחור איך רוצים לחגוג את החג הזה באופן שיהיה הכי מתאים למשפחה שלנו.

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page